Door Gast op dinsdag, 11 november 2008
Antwoorden 22
Likes 0
Weergaven 1.4K
Stemmen 0
Verlichtingscontrole Verkeerspolitie KLPD Driebergen, 07-11-2008 De Verkeerspolitie van het Korps landelijke politiediensten gaat in het kader van de campagne ‘goedlichtbeterzicht’ de komende twee weken op het autosnelwegennet extra verlichtingscontroles houden. Overdag zal vooral worden gelet op de juiste werking van remlichten en richtingaanwijzer. Bij nacht en slecht zicht zal de verlichting aan de voor- en achterzijde van het voertuig extra aandacht krijgen. De Verkeerspolitie bekeurt bij het niet juist werken of onjuist voeren van verlichting. Inspectiebeurt De Verkeerspolitie van het KLPD adviseert weggebruikers dan ook, voor zover zij dat al niet hebben gedaan, hun voertuigen aan te bieden bij een dealer of garage om een winterinspectiebeurt uit te laten voeren. De kosten hiervan wegen vaak niet op tegen de gemiddelde bekeuring met betrekking tot verlichting van 90 euro. Het is raadzaam om reservelampen mee te nemen en te voorkomen dat er bij de controle andere overtredingen aan het licht komen. Automatische verlichting Bestuurders van voertuigen, waarvan de verlichting automatisch aangaat bij donker, dienen er rekening mee te houden dat deze optie niet altijd werkt bij mist. Mistlichten Het voeren van mistlichten, zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde, is niet altijd toegestaan. Mistlichten aan de voorzijde mogen alleen worden gevoerd als het zicht bij mist, regen of sneeuwval ernstig wordt belemmerd (zicht minder dan 200 m). Mistlichten aan de achterzijde mogen bij mist en sneeuwval (dus niet bij regen) worden gevoerd als het zicht minder is dan 50 m. Stoppen is blazen In het kader van ‘stoppen is blazen’ zal ook een blaastest worden afgenomen. Goedzichtbeterlicht Voor meer informatie zie: www.goedlichtbeterzicht.nl
In mijn ogen een goede campagne. Je ziet steeds vaker mensen rondrijden met defecte verlichting. Las verder ook nog dat je als je reservelampen bij je hebt en je ze direct kan vervangen geen bekeuring krijgt. Moet je echter wachten op de wegenwacht/naar een garage dan krijg je er wel 1. Nu vroeg ik mij alleen het volgende af: om de achterverlichting van de Citybug te vervangen heb je volgens mij een sleutel nodig, toch? Kan ik deze ook onderin m'n kofferbak vinden bij de rest van het gereedschap? Of moet ik hier zelf zorg voor dragen. (zou ik wel raar vinden, maar goed). [sub]ja, ik zou even in m'n auto kunnen kijken maar vond deze manier van vragen ook wel wat hebben [/sub]
[quote author=Lince link=topic=2847.msg45428#msg45428 date=1226524797] Het is niet verplicht inderdaad, maar als ze er zitten, dan moeten ze het allebei doen, of geen van beiden. Maar het mag niet dat 1 mistlamp het wel doet. Dit weet ik zeker. Ja dat klopt, idd. of allebei wel, of allebei niet.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Het is niet verplicht inderdaad, maar als ze er zitten, dan moeten ze het allebei doen, of geen van beiden. Maar het mag niet dat 1 mistlamp het wel doet. Dit weet ik zeker.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
[quote author=Murcielaygo link=topic=2847.msg45398#msg45398 date=1226505267] Ik kom juist bij de RDW op het APK-gedeelte tegen dat mistlampen voor niet gecontroleerd worden omdat dit geen verplichte verlichting is. Er is ook geen afstelling of lichtbeeld voorgeschreven voor mistlichten. K dacht alleen, dat als ze aangesloten zitten, ze heel moeten zijn en moeten werken. Bij mijn vorige 156 met mistlampen, waren de glaasjes vaak kapot, dus bij de APK koppelde ik de draden los en kwam zonder probleem door de APK.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Ik kom juist bij de RDW op het APK-gedeelte tegen dat mistlampen voor niet gecontroleerd worden omdat dit geen verplichte verlichting is. Er is ook geen afstelling of lichtbeeld voorgeschreven voor mistlichten. Een mistachterlicht wordt WEL gecontroleerd wanneer dit verplicht OF geplaatst is. Wanneer je auto namelijk niet verplicht is een mistachterlicht te hebben, mmaar het wel aanwezig is moet het ook voldoen aan de eisen qua kleur, herlderheid en positie EN moet er een verklikkerlichtje bij de bestuurder branden als dat aan is...
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
nu weet ik het volgende niet zeker, maar wat er in artikel gezegd wordt is wel weer waar. met 2 achtermistlampen, kan het gezien worden als remlicht, dus 1 eruit halen om misverstand te voorkomen. Maar volgens de APK, moet in ieder geval aan de voorkant, als je mistlampen hebt, beide mistlampen werken OF beide lampen werken niet. Het mag dus niet dat 1 lamp defect is. Ik weet niet hoeverre dat is met de mistlicht achter, want voorziening zit er wel.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
[quote author="verkeersinformatiedienst.nl"]Mistlampen aan de voorzijde van een voertuig mogen aan bij mist, sneeuwval en regen wanneer het zicht minder dan 200 meter is. Het mistachterlicht aan de achterzijde van het voertuig mag alleen worden gebruikt wanneer door zeer dichte mist of sneeuwval het zicht minder dan 50 meter is. In de verkeersinformatie-berichtgeving wordt dan van zeer dichte mist gesproken. Dat betekent op snelwegen dat het volgende hectometerpaaltje pas zichtbaar wordt nadat je het vorige paaltje voorbijgereden bent. Deze situatie komt gelukkig weinig voor. Behalve dat je door een fout gebruik van de mistlampen overduidelijk te kennen geeft dat je de verkeersregels niet kent, z ijn mistachterlichten hinderlijk voor het verkeer dat achter je rijdt. Zo kan achteropkomend verkeer ten onrechte denken dat er geremd wordt, waardoor filevorming in de hand wordt gewerkt. Gebruik mistachterlichten dan ook zeker niet als het verkeer zo druk is dat het achteropkomend verkeer je makkelijk kan zien. Bovendien geldt dat het gebruik van één mistachterlicht, vanwege eventuele verwarring met de remlichten, de voorkeur geniet. Haal het rechter lampje uit één van de mistachterlichten wanneer je er twee hebt. Tenslotte is belangrijk te weten dat bij regen het mistachterlicht nooit mag worden gebruikt.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Wat Lince aangeeft klopt inderdaad... Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens: Art. 34: Gebruik mistlicht. Bestuurders van motorvoertuigen en gehandicaptenvoertuigen mogen mistlicht aan de voorzijde voeren bij: * mist * sneeuwval * regen, die het zicht ernstig belemmert. In dat geval hoeven die bestuurders geen dimlicht te voeren. De omstandigheid "die het zicht ernstig belemmert" geldt voor alle drie weertypen, dus zowel voor mist, sneeuwval en regen. Het mistachterlicht mag gevoerd worden bij: * mist * sneeuwval die het zicht tot een afstand van minder dan 50 meter beperkt. Bij regen mag dus het mistachterlicht niet worden gebruikt, omdat dit onder die omstandigheid verblindend werkt. De omstandigheid "die het zicht tot een afstand enz." geldt voor beide weertypen, dus zowel voor mist als sneeuwval. Artikel 34, eerste lid, RVV 1990 staat het bestuurders van een motorvoertuig en van een gehandicaptenvoertuig toe bij mist, sneeuwval of regen, die het zicht ernstig belemmert, mistlicht aan de voorzijde van het voertuig te voeren. Bij het voeren van mistlicht kan het voorkomen dat de bestuurder daarbij door de weerschijn van het eigen dimlicht wordt verblind. Daarom hoeft de bestuurder bij deze weersomstandigheden indien hij mistlicht aan de voorzijde van het voertuig voert, geen dimlicht te voeren. Nieuwe verkeersregels per 1 april 2008 Als het mistig is bestaat de kans dat de bestuurder door de weerschijn van zijn eigen dimlichten verblind raakt. Daarom hoeven per 1 april de dimlichten niet meer aan als de mistlampen (code F of B in het glas) aan de voorzijde van de auto branden. En op auto’s die beschikken over speciale dagrijlichten (code R in het glas) mogen die nu ook worden gebruikt. BRON: http://www.infopolitie.nl
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Het is dan wel weer bijna 15 jaar geleden dat ik theorieles kreeg, maar zo is het mij geleerd. Sowieso heb je binnen de bebouwde kom (vanwege de bebouwing) al veel minder kans op minder dan 200 meter zicht, dus zou het om die reden voor al niet mogen, laat staan minder dan 50 meter... Bovendien is mistachterlicht zonder mist en/of op korte afstand (wat in stadverkeer snel is) erg hinderlijk.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
[quote author=Murcielaygo link=topic=2847.msg45334#msg45334 date=1226426285] Binnen de bebouwde kom mag je helemaal geen mistlicht voeren, zowel voor als achter niet... Voor zover ik weet staat het nergens dat het niet mag. Alleen de voor mistlicht mag alleen bij zicht minder dan 200 meter en achter bij 50 meter.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Stadslicht mag gebruikt worden als parkeerlicht. En je mag het natuurlijk voeren wanneer het voeren van licht niet verplicht is. Maar dan zijn Daytime Running Lights nuttiger, want die verbruiken minder stroom EN maken je beter zichtbaar... Het kan trouwens NOG erger: GEEN licht aan... Vaak zijn dat dan auto's waarbij de dashboardverlichting ALTIJD aan is en je daaraan dus niet ziet of je je licht aan hebt staan of niet...
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Wat ook iritant is; dat mensen alleen hun stadslicht aan hebben bij slecht zicht of 's avonds. Hoe moeilijk is hetom je dimlicht aan te zetten... K begrijp sowiezo niet, waarom die stadslichtjes erop zitten, want het is niet toegestaan om deze alleen te voeren.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
O.a. het waarschuwen, door te knipperen met je lichten, van tegenliggers voor bijv. een flitser valt volgens mij onder het signaal geven op niet toegestane wijze.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
[quote author=sinistr link=topic=2847.msg45339#msg45339 date=1226427745]signaal geven op niet toegestane wijze Ik denk dat dat het geven van een lichtsignaal is met een andere reden dan het direct afwinden van gevaar. En het verschil tussen knipperlichten en richtingaanwijzers in de definitie van de RDW is dat zij met knipperlichten de gevarenlichten bedoelen en richtingaanwijzers lijkt me duidelijk...
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
**** wat moet ik me voorstellen bij die laatste signaal geven op niet toegestane wijze linksaf voorsoorteren en richting aangeven maar dan toch rechtdoorgaan of zo een fout is menselijk maar 60 euro willen ze het kerstpakket met goude inleg of zo
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Ik heb net gekeken in mijn kofferbak en alles wat ik in het reservewiel heb liggen zijn de krik, een kniesleutel voor de wielbouten en het sleepoog. En een doosje met wielbouten voor mijn stalen reservewiel, maar dat heb ik daar zelf neergelegd. Wat betreft de achterlichten hebben de PSA-rijders geluk, want daarvoor zijn de schroeven van buiten bereikbaar, de moer die de Aygo-lichten op zijn plaats houdt zit redelijk ver verstopt, het is niet voor niets dat Toyota in de manual eigenlijk aangeeft om de binnenbekleding (gedeeltelijk) te verwijderen... Een dopsleutel heb ik dus niet, misschien toch maar eens een pijpsleuteltje in de wagen leggen.Of de moeren vervangen door vleugelmoeren... En een kruiskop- schroevendraaier heb ik in mijn zakmes dat altijd in het dashboardkastje ligt... En betreffende verlichting: dat kunnen ze imho niet vaak genoeg op controleren; ik zag daarstraks nog een wagen rijden met minimaal 4 lichtfouten: linker koplamp stuk, rechter mistlamp stuk en dan ook nog eens die mistlamp aan bij goed zicht EN binnen de bebouwde kom. Binnen de bebouwde kom mag je helemaal geen mistlicht voeren, zowel voor als achter niet...
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
[quote author=**** link=topic=2847.msg45318#msg45318 date=1226419835] Ik heb het standaard gereedschap eigenlijk nog nooit bekeken dus ik weet niet zeker of er een juiste sleutel aanwezig is. Maar het gaat natuurlijk wel erg ver om te veronderstellen dat de fabrikant voor alle zaken geschikt gereedschap bij de auto moet/gaat leveren. Ben van mening dat zaken als verlichting en zekeringen voor de bestuurder bereikbaar moeten zijn, vooral onderweg. Kan niet zo zijn dat je voor dit soort dingen citroen assistance moet gaan bellen. Bedenk me nu trouwens ook dat je voor de zekeringen een kruiskopschroevendraaier nodig hebt...
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Overzicht van de boetes in Nederland (2008) voor ondeugdelijke verlichting: Ondeugdelijk achteruitrijlicht € 30,00 Ondeugdelijk kentekenplaatverlichting € 30,00 Ondeugdelijke knipperlichten € 60,00 Ondeugdelijke remlichten € 90,00 Ondeugdelijke richtingaanwijzer/aanwijzers € 60,00 Ondeugdelijke rode retroreflectoren € 60,00 Ondeugdelijke verlichtingsarmatuur € 60,00 Geen achterlicht bij nacht buiten bebouwde kom € 90,00 Geen achterlicht bij nacht in bebouwde kom € 60,00 Geen achterlicht overdag bij belemmerd zicht € 90,00 Geen dim of grootlicht bij nacht buiten bebouwde kom € 90,00 Geen dim of grootlicht bij nacht in bebouwde kom € 60,00 Geen dim of grootlicht overdag bij belemmerd zicht € 90,00 Geen verlicht achterkentekenplaat bij nacht etc € 30,00 Groot licht voeren wanneer verboden / overdag etc € 90,00 Mistachterlicht voeren als dit niet is toegestaan € 90,00 Signalen geven op niet toegestane wijze € 60,00 Bron: klik hier
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Ik moet alleen even checken of ik sleutel 10 er wel bij heb zitten
Mijn eerste ingeving was dus juist, sleutel of dop 10.
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
[quote author=**** link=topic=2847.msg45318#msg45318 date=1226419835] Ik zit er nu trouwens aan te denken om de kleurkapjes en de standaard lampen maar in de auto te leggen. Als ik dan wordt staande gehouden omdat mijn verlichting niet goed is, dan kan ik het terplaatse vervangen door de originele onderdelen. Dan doe ik mijn reserve 3e remlicht er ook meteen maar bij. ;D Ik heb de kapjes en standaard lampjes zelf ook gewoon in de auto liggen. Ik moet alleen even checken of ik sleutel 10 er wel bij heb zitten:
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
Ik heb het standaard gereedschap eigenlijk nog nooit bekeken dus ik weet niet zeker of er een juiste sleutel aanwezig is. Maar het gaat natuurlijk wel erg ver om te veronderstellen dat de fabrikant voor alle zaken geschikt gereedschap bij de auto moet/gaat leveren. Ik zit er nu trouwens aan te denken om de kleurkapjes en de standaard lampen maar in de auto te leggen. Als ik dan wordt staande gehouden omdat mijn verlichting niet goed is, dan kan ik het terplaatse vervangen door de originele onderdelen. Dan doe ik mijn reserve 3e remlicht er ook meteen maar bij. ;D
·
6 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Stemmen
·
0 Reacties
·
View Full Post